Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Στο Γύθειο των εικόνων, των γεύσεων και της λακωνικής γονιμότητας


Του Γιώργου Λαμπίρη
Φτάνοντας στο Γύθειο είχα απομακρύνει από τη μνήμη μου την εικόνα του τοπίου που είχα μπροστά μου. Αρκετά χρόνια πριν είχα βρεθεί ξανά εκεί, σε ένα τριήμερο εφηβικής έξαρσης των μαθητικών μου χρόνων. Όταν το μόνο πράγμα που μ' ενδιέφερε ήταν να επιδοθώ στα πρώτα μου νυχτοπερπατήματα με άξιους συμπαραστάτες τους συμμαθητές μου. Τότε που βιαζόμουν να κατακτήσω την όψιμη γεύση της ενηλικίωσης.


Αρκετά χρόνια αργότερα, βρέθηκα ξανά εκεί. Κι αυτό που αντίκρισα ήταν σαν να πήγαινα για πρώτη φορά στο Γύθειο. Σαν να έβλεπα έναν καινούργιο τόπο. Γραφικό, με νεοκλασικά κτίρια, παραταγμένα αρμονικά στον παραλιακό δρόμο της πόλης.
Πήρα ποδήλατο - θα βρει κανείς εύκολα σε κάθε περίπτερο της πόλης δωρεάν δημοτικά ποδήλατα - και ξεκίνησα τη μικρή μου περιπλάνηση. Ήθελα να κερδίσω κάθε στιγμή και η βόλτα με το ποδήλατο ήταν για μένα ο ιδανικός τρόπος για να... αλωνίσω την πόλη με ταχύτητα και άμεση επαφή με τον περιβάλλοντα χώρο. Μια μικρή "Γη των Θεών", κατά τον Παυσανία (γυία(γη)+θεός), την πρωτοσυναντάει κανείς στα γραπτά του Θουκιδίδη.

Μια βόλτα στο μουσείο Τζανετάκη, τον αναπαλαιωμένο επιβλητικό πύργο του 1829 θα σας βάλει για τα καλά στο κλίμα. Ο δρόμος θα σας οδηγήσει από μόνος του. Στο τέλος της κεντρικής παραλιακής αρτηρίας της πόλης οι πινακίδα σας "φωνάζει" το σωστό δρόμο. Λίγα μόλις μέτρα αργότερα θα βρεθείτε μπροστά στον ιστορικό πύργο του μπέη και στρατηγού της Ελληνικής Επανάστασης, Τζανετάκη Γρηγοράκη, στο νησάκι της Κρανάης ή αλλιώς Μαραθονήσι. Ακολουθώντας τα βήματα της ιστορίας στα βάθη των αιώνων.
Κοντά στην είσοδο της πόλης, στα βόρεια, θα συναντήσετε το αρχαίο θέατρο της περιοχής. Ανακαινίστηκε από τους Ρωμαίους και μέχρι σήμερα φιλοξενεί παραστάσεις το καλοκαίρι. Πάνω από το θέατρο, στην κορυφή του λόφου μπορεί να δει κανείς τα ερείπια των τειχών της αρχαίας ακρόπολης.
ΦΩΤ: To νησάκι της Κρανάης

Φαγητό...

Επειδή δεν αποκλείεται να οσμιστείτε κάτι που να σας βάλει σε σκέψεις για γαστρονομικές ατασθαλείες, το εστιατόριο "Νησάκι", λίγα μόλις μέτρα πριν την είσοδο του πύργου Τζανετάκη θα σας κάνει να νιώσετε σαν να είστε στο ωραιότερο νησί της Ελλάδας, απολαμβάνοντας "πειραγμένα" πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.
Μιλώντας βέβαια για γεύσεις, θα ήταν παράλειψη να μην σας πούμε να δοκιμάσετε σε κάποια από τις ψησταριές - καφενεία του Γυθείου την περίφημη τριπλέτα. Η τραβηχτή πίτα στου Κυριφίδη με τρία βασικά συστατικά, πίτα που θυμίζει τηγανόψωμο, τυρί και σουβλάκι θα σας κάνει να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε για το... τυλιχτό! Αρκετές ψησταριές με καλό κρέας θα βρείτε και στην πλατεία του Μαυροβουνίου, ενώ στην παραλία μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι τις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Σε αυτή την παραλία, όπου το καλοκαίρι ο περισσότερος κόσμος επιλέγει να κατευνάσει τις γαστριμαργικές του ανησυχίες.

Διαδρομή...

Για να φτάσει κανείς εκεί θα χρειαστεί να διανύσει 271 χιλιόμετρα από την Αθήνα - περίπου τρεις ώρες - και 733 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Αρκετά κοντά βρίσκεται η Αρεόπολη, μόλις 28 χιλιόμετρα, όπου η φημισμένη ψαροταβέρνα του Τάκη δίπλα στο κύμα θα σας απογειώσει, ενώ για να θαυμάσετε τα περίφημα βυζαντινά κάστρα και παλάτια της Μονεμβασιάς και του Μυστρά θα πρέπει να διανύσετε 62 και 48 χιλιόμετρα αντίστοιχα.

Ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς είναι τα πλωτά σπήλαια του Διρού. Μία μοναδική αίσθηση για όσους τα επισκεφθούν, καθώς μπαίνοντας μέσα σε ειδικά διαμορφωμένες βαρκούλες με τη συνοδεία ξεναγού θα ανακαλύψετε τα... τερτίπια της φύσης πάνω στα τοιχώματα του σπηλαίου. Σταλακτίτες και σταλαγμίτες σαγηνεύουν ακόμα και τον πιο διστακτικό ταξιδιώτη.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις κολυμβητικές σας δεξιότητες ή απλά να ξαποστάσετε οι επιλογές είναι αρκετές. Σελινίτσα, Γλυφάδα, Βαλτάκι, Μαυροβόνι, το Βαθύ με τη μεγάλη αμμουδιά, ο Αγερανός και οι Καμάρες είναι μερικές από τις φιλόξενες παραλίες του Γυθείου.
Πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μερικά από τα παραδοσιακά ζυμαρικά της Λακωνίας, τα οποία πωλούνται σε αρκετά καταστήματα με είδη και τρόφιμα της περιοχής. Αξιόλογες είναι και οι επιλογές των τοπικών αμπελώνων με κρασιά που θα γλυκάνουν την ψυχή και θα συγκινήσουν τον ουρανίσκο. Αν πετύχετε σε κάποιο από τα κρεοπωλία της περιοχής και το περίφημο σύγκλινο, είναι σίγουρο πως με το κόκκινο κρασί που θα βάλετε στο τραπέζι του σπιτιού σας θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε εκεί. Στο Γύθειο των γεύσεων, των εικόνων και της λακωνικής γονιμότητας.
ΦΩΤ: Παραλία Γυθείου


 news.gr
Share: