Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τρίκαλα. Ελάτη και Περτούλι.


Ο Ν. Τρικάλων έχει το προνόμιο να βρίσκεται στο κέντρο περίπου του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας μας. Αποτελεί έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της ορεινής Ελλάδας. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή. Δύο είναι οι κυριότεροι πόλοι της τουριστικής ανάπτυξης στην περιφέρεια Τρικάλων. Ο ένας είναι τα Μετέωρα με το δίδυμο Καλαμπάκα - Καστράκι (όπου οι επισκέπτες είναι στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί) και ο άλλος είναι ο λεγόμενος "ορεινός όγκος", έκταση που περιλαμβάνει την Πύλη, την Ελάτη, το Περτούλι, τα χωριά του Ασπροποτάμου κλπ. (όπου οι επισκέπτες είναι στην πλειοψηφία τους Έλληνες).
Το φθινόπωρο είναι ό,τι πρέπει για εκδρομή στα ορεινά των Τρικάλων
(φωτ. Ντίνος Λαγός)
Το μεγαλύτερο κομμάτι του Ν. Τρικάλων είναι ορεινό. Στον λεγόμενο "ορεινό όγκο" κυριαρχεί η οροσειρά της Νότιας Πίνδου με άφθονα ψηλά βουνά, όπως π.χ. η Κακαρδίτσα, τα Τζουμέρκα, το Περιστέρι, η Τριγγία, ο Κόζιακας κ.ά. Από αυτά τα βουνά πηγάζουν πολλά μεγάλα σε μήκος ελληνικά ποτάμια, όπως π.χ. ο Αχελώος (ή Ασπροπόταμος), ο Άραχθος, ο Αώος, ο Πηνειός κ.ά. Χαμηλά στον κάμπο βρίσκονται οι πόλεις των Τρικάλων και της Καλαμπάκας, ενώ στα βορειότερα υψώνονται τα βουνά Χάσια και Αντιχάσια, αμφότερα όμως σαφώς λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένα σε σύγκριση με τον "ορεινό όγκο" ή με τα Μετέωρα.
Το χειμώνα στα Περτουλιώτικα Λιβάδια λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο
Ιστορικά, η ζωή, ο πολιτισμός και η ευημερία των Θεσσαλών στηρίζονταν κυρίως στην εκμετάλλευση της γης. Επί τουρκοκρατίας όμως, όπως άλλωστε συνέβη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, μεγάλες μάζες ελληνικών πληθυσμών μετακινήθηκαν - για λόγους ασφαλείας - από τα πεδινά προς τα ορεινά. Εκεί οι κυριότερες ασχολίες τους ήταν η κτηνοτροφία, η υλοτομία, η παραγωγή μάλλινων (φλοκάτες, βελέντζες, κάπες κλπ.), η κατεργασία των δερμάτων και η επεξεργασία της πέτρας. Στο βουνό βέβαια υπήρχαν και τορναδόροι και χαλκωματάδες και κυρατζήδες και σαμαράδες και έμποροι κλπ.
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για ένα πικ νικ στο δάσος
Παλαιότερα στον κάμπο των Τρικάλων ζούσαν κυρίως Καραγκούνηδες, ενώ αντίθετα στον ορεινό όγκο ζούσαν κυρίως Βλάχοι και Σαρακατσάνοι. Τα τελευταία χρόνια, κάθε καλοκαίρι στα Περτουλιώτικα Λιβάδια οργανώνεται το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, κατά το οποίο αναβιώνουν τα ήθη και τα έθιμα της σαρακατσάνικης παράδοσης και κουλτούρας. Τρίκαλα όμως δεν είναι μόνον Καραγκούνηδες, φουστανέλες και κλαρίνα: οι σημερινοί Τρικαλινοί επαίρονται ότι στην πατρίδα τους γεννήθηκαν μεταξύ άλλων ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης, ο στρατιωτικός αρχηγός του ΕΛΑΣ στρατηγός Στέφανος Σαράφης και ο λαϊκός ερμηνευτής Δημήτρης Μητροπάνος, ενώ εδώ δολοφονήθηκε και ο περιβόητος Σακαφλιάς.
Τα Μετέωρα προσελκύουν χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες
Όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν τον ορεινό όγκο των Τρικάλων θα γνωρίσουν το μοναστικό συγκρότημα των Μετεώρων (που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO), θα ανακαλύψουν πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια, θα συμμετάσχουν σε λαϊκά πανηγύρια, θα γευθούν λιχουδιές της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας και θα απολαύσουν με όλες τους τις αισθήσεις τη φύση της Νότιας Πίνδου κάνοντας τα λεγόμενα "extreme sports" (π.χ. ορειβασία στα βουνά, πεζοπορία στα δάση, σκι στο χιονοδρομικό του Περτουλίου, ιππασία στα Περτουλιώτικα Λιβάδια, αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων, τζιπ σαφάρι στα χωριά του Ασπροποτάμου, κανό στη λίμνη Λογγάς κλπ.).
Παραδοσιακό βιολογικό πρωινό στο ξενοδοχείο "Αρχοντικό Διβάνη" στο Περτούλι
Παρακάτω θα βρείτε μία αλφαβητική λίστα με όλα τα χωριά του ορεινού όγκου Τρικάλων, στα οποία έχουμε κάνει μέχρι στιγμής κάποιο αφιέρωμα. Τα περισσότερα είναι τουριστικά ανεπτυγμένα και διαθέτουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ μπαρ, σούπερ μάρκετ κλπ. Κάντε κλικ στο χωριό που σας ενδιαφέρει για να διαβάσετε πληροφορίες σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα, δημογραφικά στοιχεία, περιγραφή της διαδρομής, πληροφορίες για διαμονή και εστίαση και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να χρειαστεί ο επισκέπτης. Στα χωριά των Τρικάλων που προς το παρόν δεν εμφανίζονται στην παρακάτω λίστα, θα κάνουμε ξεχωριστό αφιέρωμα στο μέλλον, επομένως η παρούσα συλλογή θα εμπλουτίζεται διαρκώς.

Άγ. Βησσαρίων (Δούσικο)
Άγ. Νικόλαος (Καμνάι)
Αγ. Παρασκευή (Τζούρτζια)
Αθαμανία
Ανθούσα
Βαλτινό
Βλάχα
Βροντερό
Γαρδίκι
Γερακάρι
Δέση
Δολιανά
Δροσοχώρι
Ελάτη
Καλλιρόη
Καλόγηροι
Καστανιά
Κατάφυτο
Κονισκός
Κοτρώνι
Κουκουφλί
Κρανιά (Λα Κόρνου)
Λογγά
Λυγαριά
Μηλιά
Νεραϊδοχώρι
Ξυλοχώρι
Παλαιομονάστηρο
Παλαιοχώρι
Περτούλι
Πηγή
Πολυθέα
Πύλη
Πύρρα
Στεφάνι (Σκληνιάσα)
Χαλίκι
Χρυσομηλιά
Share: