Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Σπέτσες

Κοντινές, αρχοντικές, κοσμοπολίτικες, οι Σπέτσες είναι από τα κλασικά νησιά του σαββατοκύριακου – και όχι μόνο.
Εμπορικό κέντρο και ψυχή του νησιού η Ντάπια, η πλατεία της Επανάστασης, όπου βρισκόταν το πυροβολείο του νησιού, με τα κανόνια, τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα στρωμένα με βότσαλα σε περίτεχνους σχεδιασμούς δρομάκια.
Γύρω από την πλατεία βρίσκονται, εκτός από τα περισσότερα μαγαζιά, το λιμανάκι όπου φτάνουν τα δελφίνια και τα σπουδαιότερα μουσεία.

Πέρα από την κλασική βόλτα προς το παλιό λιμάνι με τους ταρσανάδες, αξίζει ένας περίπατος προς το Καστέλλι, το οποίο θυμίζει χωριό – αν και απέχει μόλις λεπτά από την κοσμική Ντάπια.
Στο νησί δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα, μπορείτε όμως να ενοικιάσετε μηχανάκι ή ποδήλατο. Στις παραλίες της βόρειας πλευράς, που είναι και οι καλύτερες, θα φτάσετε με καΐκι ή θαλάσσιο ταξί από το λιμάνι ή με δικό σας μέσο.
Πιο κοντά στο κέντρο αξίζει η παραλία της Αγίας Μαρίνας με την οργανωμένη πλαζ. Απέναντι βρίσκεται η περίφημη Σπετσοπούλα, το νησί του Νιάρχου.
Το παλιό λιμάνι και η Κουνουπίτσα, ανατολικά και δυτικά του λιμανιού αντίστοιχα, είναι οι δύο βασικοί πόλοι έλξης πέρα από την Ντάπια. Η διαδρομή μέχρι το παλιό λιμάνι, το κέντρο της βραδινής ζωής με τα καλά εστιατόρια και τα δημοφιλή κλαμπάκια, είναι ιδιαίτερα γραφική με επιβλητικά αρχοντικά.
Κοντά του βρίσκονται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας και ο Κήπος του Κανονιοστασίου του Μέξη Χατζηγιάννη, που προσφέρεται για βόλτα. Στην Κουνουπίτσα πάλι, σε μια πευκόφυτη έκταση, δεσπόζει μί από τις πιο φημισμένες σχολές της χώρας, η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος.
Ο εσωτερικός δρόμος που ξεκινά από την Ντάπια οδηγεί στο Καστέλλι, απ’ όπου οι λάτρεις της πεζοπορίας θα περπατήσετε στο λεγόμενο δάσος των Σπετσών απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο και τη θέα στον Αργοσαρωνικό.
Κοσμοπολίτικο νησί στην είσοδο του Αργολικού κόλπου, οι Σπέτσες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, πόλο έλξης για πολυάριθμους παραθεριστές και λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών.
Το ένδοξο παρελθόν, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική φυσιογνωμία, το γαλήνιο τοπίο με τους πευκόφυτους λόφους και τις δαντελωτές ακρογιαλιές μαγεύουν τους πιστούς φίλους των Σπετσών και ενθουσιάζουν όσους επισκέπτονται πρώτη φορά το νησί.
Πυκνά δρομολόγια φεριμπότ και θαλάσσιων ταξί συνδέουν τις Σπέτσες με την Κόστα Ερμιονίδας. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας (245 μ.).

ΕΚΤΑΣΗ: 27 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 29 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 3.916
                                       
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Tο νησί, που κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική Eποχή (3η χιλιετία π.X.), ονομαζόταν στην αρχαιότητα Πιτυούσσα, αποτελούσε δε σταθμό ανεφοδιασμού των εμπορικών πλοίων που ταξίδευαν στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.
Από τους αρχαίους οικισμούς που έχουν εντοπιστεί στις Σπέτσες ξεχωρίζουν ο πρωτοελλαδικός στην Αγία Mαρίνα και ο πρωτοβυζαντινός στη Ζογεριά. Δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές έχουν ανασκαφεί στην περιοχή του Παλαιού Λιμανιού.
 Οι Σπέτσες γνώρισαν την ενετική και την τουρκική κυριαρχία. Το 17ο αι. άποικοι από τη Λακωνία, την Κυνουρία και την Ερμιονίδα προστέθηκαν στον πληθυσμό του νησιού, που αποτελούνταν κυρίως από Αρβανίτες.
Νέοι εποικισμοί από περιοχές της Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκαν το 18ο αι. Το νησί καταστράφηκε από τους Τούρκους λόγω της συμμετοχής του στα Ορλοφικά (1770).
Οι Σπέτσες ανέπτυξαν έντονη εμπορική δραστηριότητα στα τέλη του 18ου αι. Στα χρόνια της Αγώνα της Ανεξαρτησίας το ισχυρό εμπορικό ναυτικό των Σπετσών μετατράπηκε σε επαναστατική ναυτική δύναμη.
Η συμβολή του νησιού στον Αγώνα του 1821 υπήρξε καθοριστική, ενώ πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Αξιοσημείωτο γεγονός υπήρξε η ναυμαχία των Σπετσών στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, όπου ο ελληνικός στόλος (με σπετσιώτικα και υδραίικα πλοία) υπερίσχυσε του τουρκικού.
Η μετατόπιση της εμπορικής δραστηριότητας στα λιμάνια της Σύρου και του Πειραιά και οι δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι οδήγησαν σταδιακά το νησί στην παρακμή.
Οι Σπέτσες άρχισαν να αναπτύσσονται και πάλι μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στον εσωτερικό και τον εξωτερικό τουρισμό.
 ΔΙΑΜΟΝΗ

ΚΑΣΤΡΟ
ΚΑΣΤΡΟ
VILLA MARGARITA 
VILLA MARGARITA 

ΒΙΛΑ ΕΙΡΗΝΗ
 
 για περισσότερες επιλογές διαμονής εδώ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ: Κεραμικά, είδη λαϊκής τέχνης, διακοσμητικά ξύλινα σκάφη, αρτοσκευάσματα και τα φημισμένα αμυγδαλωτά.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Ψάρια στη σχάρα, κακαβιά, θαλασσινά, ψάρι "αλά σπετσιώτα" (ψάρι στο φούρνο με ντομάτα, λάδι και σκόρδο), αμυγδαλωτά και άλλα σπετσιώτικα γλυκά.
ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι της πρωτεύουσας και στο Παλαιό Λιμάνι, όπου υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού σε καύσιμα.

πηγη 

Share: