Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Ολυμπος, θεϊκή περιοχή

Ο Όλυμπος, το υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, εκτείνεται στους Νομούς Πιερίας και Λάρισας. Νοτιοδυτικά της Μακεδονίας υψώνεται υπερήφανα σαν γιγάντιος πύργος ύψους 3.000 σχεδόν μέτρων χωρίς να υπάρχει κάποιος να αμφισβητεί την κυριαρχία του. Λόγω αυτού του γεγονότος, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν «τοποθετήσει» τους θεούς τους σε αυτόν.

Η υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου, ο Μύτικας με 2.917 μ ύψος, απέχει από την Αθήνα 263 χιλιόμετρα, 78 χλμ από την Θεσσαλονίκη, 24 χλμ από την Κατερίνη και 18 χλμ από το Λιτόχωρο.

Ο Όλυμπος έχει έκταση 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αυτό έχει ως απόρροια να «αγκαλιάζει» πολλές περιοχές και μικρά χωριά στους πρόποδές του.

Μερικά από αυτά είναι: ο Παλαιός Παντελεήμονας, η Σκοτίνα, οι Παλαιοί Πόροι, ο Αγιος Δημήτριος, το Λιτόχωρο, η Πέτρα Ολύμπου, το Λιβάδι Ολύμπου, η Ολυμπιάδα που ανήκουν στο Νομό Πιερίας ενώ η Καρυά και ο Κοκκινοπηλός στο Νομό Λάρισας.
Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως ο Κοκκινοπηλός είναι ο οικισμός που ορίζει τα όρια του βουνού στη βόρεια πλευρά του ενώ η Καρυά τα νότια όρια του.

Το Κλίμα του Ολύμπου:
Το κλίμα που επικρατεί στις περιοχές διαφοροποιείται ανάλογα την εποχή και το υψόμετρο που βρίσκονται.

Στους οικισμούς νότια του Ολύμπου επικρατεί θερμό και ξηρό καλοκαίρι ενώ ο χειμώνας χαρακτηρίζεται υγρός. Στις ψηλότερες περιοχές του το κρύο είναι πιο διαπεραστικό ενώ η βροχή και το χιόνι είναι συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα όλο το χρόνο.
Το χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται από -10°C μέχρι -20°C βαθμούς ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από 0°C έως 20°C.

Δρυμός Ολύμπου, εθνική κληρονομιά..
Το 1938 απετέλεσε χρονολογία ορόσημο για ολόκληρη τη περιοχή καθώς ο Όλυμπος κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Αυτό έχει ως απόρροια να προστατεύεται η μοναδική αυτή κληρονομιά.

Με βάση ειδικής νομοθεσίας απαγορεύεται κάθε είδους εκμετάλλευσης των 40.000 στρεμμάτων που αποτελούν τον πυρήνα του δρυμού. Μέρος από τη περιοχή που τον πλαισιώνει, «περιφερειακή ζώνη του Δρυμού», πρόκειται να συμπεριληφθεί μέσα στο πυρήνα με σκοπό να προστατευτούν ορισμένα είδη.

Δραστηριότητες:
Η περιοχή του Ολύμπου χαρακτηρίζεται ιδανική για πληθώρα δραστηριοτήτων.



Χιλιάδες φυσιολάτρες συγκεντρώνονται για περιήγηση των πλαγιών του, την κατάκτηση των κορυφών του καθώς επίσης και για ορειβατικές διαδρομές. Αφετηρία αποτελεί η γραφική κωμόπολη του Λιτόχωρου, στην οποία καταλήγει ο Ορειβατικός Μαραθώνιος Ολύμπου στις αρχές κάθε καλοκαιριού.

Πρόσβαση:
Η πρόσβαση στον Όλυμπο είναι εύκολη από το εθνικό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο Αθηνών- Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και από τους επαρχιακούς δρόμους που συνδέουν τις πόλεις με τα χωριά που πλαισιώνουν το βουνό.
Share: